Exposicions

Dins de l’Espai 30 – Ateneu Sagrerenc trobem l’espai d’art de La Sagrera, tres estances per on passen obres de pintura, escultura, fotografia i moda d’artistes dels nostres dies, apropant l’art contemporani al veïnat.

EXPOSICIONS MAIG 2022 

Sala Guillot i Altell

VOLAR de Roser Caritx

Aquesta última sèrie surt de les golfes de casa meva, d’unes revistes adormides d’una època on la majoria de noies feien costura i “labores del hogar”, i amb els patrons d’aquestes revistes construïen vestits meravellosos com els que jo solia dur.

Vaig pensar en aquests temps passats i les ganes de volar que la majoria d’adolescents i joves tenien, i com de lluny podrien haver arribat.

L’exposició pretén ser un homenatge a les dones de la generació dels anys 50, a la meva padrina Roser i a les meves germanes Marina i Mª Carme. 

Exposició oberta al públic del 7 al 31 de maig
Horaris: de dilluns a divendres de 17 a 20 h i de 10:30 a 13:30h els dissabtes.
Inauguració 7 de maig a les 12 h 

 


Saleta del fons

“NATURALEZA INDÓMITA” de Cecilia Gargáno

“Las estampas que integran esta exposición forman parte de una serie de pinturas al óleo y técnicas mixtas realizadas por M.Cecilia Gárgano, artista visual residente en La Plata, Buenos Aires, Argentina.

A través del color sugerido como un huésped que va transitando las sombras la imagen se va configurando en sus profundidades. Diversos recorridos compartidos con el movimiento de mujeres trabajadoras y con la marea feminista constituyeron un entramado que conjuga experiencias del entorno con el paisaje interior. ¿será en ese cruce donde se concentran las fortalezas para enfrentar los mandatos? ¿donde respirar para conectar con nuestra propia naturaleza y la que habitamos?

La obra propone reflexiones y una mirada crítica sobre la violencia estructural generada por el sistema patriarcal, que lleva consigo racismo, migración y exclusión, mientras destruye el medio ambiente precarizando la vida.

Los rasgos se van definiendo como parte del estudio sobre la representación de la figura humana, la necesidad de destacar una mirada que interpela, una presencia situada entre la quietud y el movimiento permanente.

La expresividad irá buscando claves para abrir la jaula del tiempo, para transmutar el dolor en una fuerza capaz de transformar la realidad, de imaginar o destruir fronteras vitales.

¡Vivas nos queremos!”

www.ceciliagargano.com 

Exposició oberta al públic del 7 al 31 de maig
Horaris: de dilluns a divendres de 17 a 20 h i de 10:30 a 13:30h els dissabtes.
Inauguració 9 de maig a les 18h, juntament amb la xerrada “Mujeres ocultas: el impacto de una presencia” amb Patricia Martínez Castillo.


EXPOSICIONS JUNY 2022

Sala Guillot i Saleta del fons

ETIÒPIA, UN VIATGE A LES TRIBUS DE LA VALL DEL RIU OMO de Quim Botey

Aquesta exposició és el resum d’un viatge fotogràfic apassionant, un autèntic viatge al passat, als pobles ancestrals del sud d’Etiòpia. Tribus que viuen com fa segles, seguin les seves pròpies lleis i costums, fidels a unes tradicions que ens poden costar molt d’entendre des de la mirada occidental del segle XXI.

Visitan Jebba, Kibish, Kangate, Turmi, Konso…. compartint vivències i veient el seu dia a dia, jo observava i alhora em sentia observat, mirades escrutants que provaven d’entendre què hi fèia allà i què pretenia amb tots aquells “artefactes fotogràfics”. Els semblava tant estrany i exòtic com ells a mi. “L’home blanc” trencant la seva armonia i la seva rutina, el seu dia a dia d’un micro món on el temps passa a un altre ritme, on no hi ha pressa, on les armes els protegeixen d’un món hostil fora de les seves petites fronteres.

En aquesta exposició faig un èmfasi especial al ritus d’iniciació de la tribu dels Hamer perquè em va frepar profundament. Aquest ritus és un dels seus costums més significatius i reflecteix el pas de la pubertat a la maduresa dels nois mitjançant una complexa cerimònia anomenada Ukuli Butlla (salt dels toros). Mentrestant les joves casadores aguanten les fuetades de la resta de joves/nois hamer per demostrar el seu valor i fortalesa física, només així són mereixedores de l’amor de l’home hamer. Quantes més cicatrius tingui una dona hamer a causa d’aquest ritu, més respectada serà.

Sorprenent, apassionant, ancestral, incomprensible, un patrimoni únic i fràgil respecte a un món cada cop mes globalitzat. Un minúscul univers que cal protegir i cal respectar (encara que a voltes sigui tant difícil d’entendre).

Exposició oberta al públic del 3 al 30 de juny
Horaris: de dilluns a divendres de 17 a 20 h i de 10:30 a 13:30h els dissabtes.
Inauguració 3 de juny a les 19h